Pogledajte određenu poruku
Staro 08. 01. 2007.   #127
Berislav Lopac
profesionalac
Qualified
 
Datum učlanjenja: 18.11.2006
Poruke: 140
Hvala: 0
16 "Hvala" u 10 poruka
Berislav Lopac is on a distinguished road
Default

Citat:
Originalno napisao mungos
Startup Show je samo vrl ledenog brijega, ovdje fali sistem preduzetničkog poslovanja. To bukvalno ljudi moraju sami izgraditi uz adekvatnu pomoć i mjere države.
Marko, mislim da je tu osnovni problem. Ne znam kakva je država kod vas (i kod ostalih; sad imamo država skoro kao ostatak Europe zajedno), ali činjenica je da je malo koja država ikad u povijesti bila u stanju pružiti adekvatnu "pomoć i mjere" za tako nešto.

U osnovi, državi to i nije posao. Činjenica je, ona može utjecati na smjer razvoja svoje ekonomije, ali ako postavi dovoljno otvoren sustav i pobrine se da se on poštuje, to je sasvim dovoljno. Poduzetnički način razmišljanja mora doći sam od sebe, ne treba i ne smije se čekati državu. Možda to na prvi pogled izgleda teško i puno muka, ali to je temeljna ideja poduzetništva: onaj tko želi mir i stabilnost, zaposlit će se u T-Comu (ne znam jesu li već došli i do vas, ali budu, bez brige), a onaj tko želi promijeniti svijet i vlastitim sposobnostima utjecati na svoju budućnost neka postane poduzetnik.

Poduzetništvo je avantura, rizik i neizvjesnost, i tko toga nije svjestan nema što tu raditi. Jedino s čim poduzetnik može sa stopostotonom sigurnošću računati jest da će uvijek imati nešto što će biti protiv njega: u jednom momentu će to biti previsoki porezi, u drugom problemi s nabavom materijala zbog potresa na Taiwanu, u trećem odlazak najboljeg djelatnika, a u četvrtom sve to zajedno. A onaj tko se od toga u startu zazire i ne usudi se ni pokušati, ne može ni postati poduzetnik.
Berislav Lopac je offline   Odgovorite uz citat