Pogledajte određenu poruku
Staro 02. 03. 2006.   #76
vlador
član
Certified

Datum učlanjenja: 26.01.2006
Hvala: 18
19 "Hvala" u 6 poruka
vlador is on a distinguished road
Pošaljite poruku preko Yahoo za vlador Pošaljite poruku preko Skype™ za vlador

Citat:
Originalno napisao boccio
@vlador: Odlican post!
Hvala.

Citat:
1. Davati XX day trial verziju koja je encodovana (nista sors)
2. Davati osnovnu (ocerupanu) verziju softwera kao free.
Zavisi od proizvoda i ciljne grupe. Licno mislim da je free verzija moze doneti jako dobar buzz ako se to uradi kako treba, ali isto tako mislim da to nije lako. Treba naci neku sredinu izmedju "bezobrazno/besmisleno ocerupane verzije" i "free verzija je sve sto vecini treba". Ako mozes napraviti free verziju kojom ce biti zadovoljni samo oni koji ionako verovatno nemaju para da kupe full, napravio si pun pogodak. Slican princip vazi i ako umesto free/full nudis recimo standard/pro.

Citat:
Gledajuci primer, recimo MovableType-a koji je free for personal use, to je odlican potez da se izgradi community
U pravu si. Njima je bilo relativno lako ovo uraditi jer je ciljna grupa jasno i ocigledno podeljena na personal i enterprise i ne postoji "preklapanje" grupa - ili jesi ili nisi. Drugim recima, sigurno niko iz personal grupe ne bi platio nego bi uzeo neko OpenSource resenje.

Citat:
Da, support je jezivi overhead. Ne toliko u kontekstu pre-sales questions (iako i to ume zestoko da smori), nego sam support kupaca koji ocekuju:
Sta da kazem...

1. Ne udovoljavati bas svakakvim zahtevima
2. Zanemariti "teske slucajeve" kojih definitivno ima
3. Staviti sto vise FAQ/knowledge base na web site
4. Imati na umu da ponekad refund moze biti mnogo jeftiniji nego potroseno vreme za support
5. A mozda i zaposliti nekoga da obavlja taj deo posla

Citat:
Cak i najgluplji propust dev. team-a se gleda kroz prste ako support dobrom zvakom to izvuce, provereno
Yep. Ali zavisi od coveka koji bi trebao da gleda kroz prste.

Citat:
Hm... ne znam, tesko da ce neko ko je puko 200-300 dolara na softver tek-teko deinstalirati i staviti drugi. Pre mislim da ce refund uz mamu-maminu biti realnija opcija
Ako vec kupe onda su obicno malo tolerantniji i pokusace da rese problem (jer su u tom slucaju vec "zagrizli" i svidja im se software). Ono sto sam pisao se odnosilo na pucanje trial verzije.

Citat:
Naravno da kupcu koji je platio 150 dolara necu dati tu opciju, ali nekom ko ce kupiti ultra-giga-turbo licencu za 1000 cu apsolutno ponuditi lifetime upgrades.
Naravno, to je vec case-by-case odluka. Podvlacim: nikako staviti na sajt da svi koji kupe imaju free upgrades for lifetime, bez da se dobro razmisli o posledicama.
vlador je offline   Odgovorite uz citat