04. 04. 2006. | #21 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
Datum učlanjenja: 07.06.2005
Hvala: 44
119 "Hvala" u 64 poruka
|
A zašto izmišljati novi template jezik u jeziku koji je nastao kao template jezik, ima odlične template mogućnosti i snalazi se jako lepo unutar HTML fajlova? Zašto dodavati 200kb koda za nešto što može da se reši sa 4kb, a da zadrži istu funkcionalnost i pruži sve prednosti datog rešenja?
Poenta uopšte nije u ubacivanju PHPa u template, već korišćenju čistog PHPa za template. Smarty je vremenom stekao takav status da je bio must za svaki profesionalan razvoj. Tipa "Ti nisi pro ako ne koristiš Smarty" ili "Smarty je potreban da bi aplikacija bila dobra" i slične varijante. Međutim, ono što je istina je da je Smarty odličan za početnike jer ih PRISILJAVA da odvajaju template od svog koda i da ga većina nakon tog perioda koristi više po inerciji nego zato što ima stvarnu potrebu za tim. Kad malo uznapreduješ vidiš da je isto moguće postoći i bez 200kb koda, kompajliranja, nove sintakse i svih lepota što uz to sve idu
activeCollab - Project Management and Collaboration Tool iz domaće kuhinje | area51.rs - Blog Poslednja izmena od Ilija Studen : 04. 04. 2006. u 00:22. |
04. 04. 2006. | #22 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Ilija, brate rođeni, šta ti pričaš kewe ti... opet si čitao neke blogove?
04. 04. 2006. | #23 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Hehe. Ništa Samo sam hteo reći da je korišćenje Smartyja nepotrebno u većini slučajeva jer se potpuno ista stvar može postići sa mnogo lakšim klasama koje koriste PHP kao osnov za template.
04. 04. 2006. | #24 |
Banned
Knowledge base
Datum učlanjenja: 01.07.2005
Hvala: 206
140 "Hvala" u 89 poruka
|
ja koristim <? umesto <?php zasto ? ZATO STO ME MRZI DA OTKUCAM TRI KARAKTERA
|
04. 04. 2006. | #25 |
Goran Pilipović
Sir Write-a-Lot
|
Pa to je tek najmanji problem, ja imam podečeno da čim ukucam <? odmah doda php ?>, znaci odmah imam ceo blok <?php ?>. Ne mogu da shvatim da nekoga to mrzi, narocito posto ne mora da se kuca?
Napravio sam dvadesetak Auto completition (u hs) i recimo kada kucam foreach odmah dobijem PHP kôd:
Isto tako, cim ukucam <table (sa space iza) dobijem HTML kôd:
<table width="" cellpadding="2" cellspacing="0" border="0"> <thead> <tr> <th></th> <th></th> </tr> </thead> <tbody> <tr valign="top"> <td></td> <td></td> </tr> </tbody> </table>
04. 04. 2006. | #26 |
Nikola Denić
Sir Write-a-Lot
|
nije ni cudo sto neces da se odvojis od HS ni za zivu glavu :P
04. 04. 2006. | #27 |
Direktor Kombinata
Invented the damn thing
119 "Hvala" u 64 poruka
|
Templatei su mogućnost koju imaju svi ozbiljniji editori. U Zendu imam definisane template za PHPDoc, kostur klasa, funkcija, ciklusa (foreach, while...), generisanje gettera i settere, brzo pravljenje klasičnih kontrolera itd i stvarno ubrzavaju rad.
04. 04. 2006. | #28 |
Predrag Supurović
Grand Master
Datum učlanjenja: 24.01.2006
Hvala: 3
200 "Hvala" u 12 poruka
|
Ne znam sto bi nekoga mrzelo da sredjuje kod. Ja cak volim to da radim, vec dok pisem vodim racuna o formatiranju a ponekad, kada imam neki problem pa mi mozak prokuva ja se relaksiram tako sto uzmem da sredjujem sors, upisujem komentare i slicno...
05. 04. 2006. | #29 |
profesionalac
Qualified
Datum učlanjenja: 17.03.2006
Hvala: 9
15 "Hvala" u 10 poruka
|
Dear Ilija,
Ako praviš bilo kakvu PHP aplikaciju koja ima neki interface (a ne output) korištenje Smartya je zakon. Smarty dopušta ekstremno, ali ekstremno lako dodavanje novih funkcije, plugina i svega ostalog. Eto aj ti meni navedi zašto je smarty loš kada npr. programiraš neki mali forum, shout box ili šta god već želiš. (na stranu sve ono da je dizajnerima lakše i blablabal) |
05. 04. 2006. | #30 | |
profesionalac
Professional
|
Citat:
Iskreno,mislim da mnogi programeri koji koriste smarty grese u tome sto zele da odvoje HTML kod od PHP koda, a ne prezentacionu logiku od ostatka programa... Ako je ovo drugo cilj, onda Smarty i nije potreban (moze neko drugo resenje), te otpada pola stvari koje se navode kao prednosti smartija...
|
Slične teme | ||||
Tema | Početna poruka teme | Forum | Odgovori | Poslednja poruka |
MySQL optimizacija | bluesman | SQL baze podataka - Sponzor: Baze-Podataka.net | 2 | 27. 02. 2009. 16:47 |
Pomoć: optimizacija za IE6/7! | maksim | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 4 | 02. 12. 2007. 12:44 |
Skraćenice i termini | bluesman | Obaveštenja, predlozi i pitanja | 11 | 12. 03. 2007. 15:39 |
CSS optimizacija | Vladimir Nikolic | (X)HTML, JavaScript, DHTML, XML, CSS | 25 | 23. 08. 2006. 22:54 |
PHP optimizacija | bluesman | PHP | 10 | 16. 05. 2006. 02:04 |